CK Valdres

Historie

Historie

Her poserer halvparten av dem som var med fra CK Valdres-Ekspressen i 1986, alle iført klubbens første drakt, fra venstre: 
Pål Frenning, Margrethe Haalien, Andreas Lieng, Halvor Skaar, Leiv Dyve, Knut Fredrik Espeseth, Sverre J. Flatmo, Dag Rolfsen, Øistein Lybeck, Oskar Nyhagen og Tormod Belgum. Torodd Lybeck sitter foran. 
 
Trykk på bildet så blir det større.

 

CK Valdres-Ekspressen – de fem første åra fra starten i 1986 


Ei regional sykkelgruppe ble starta på Fagernes høsten 1985, med Pål Frenning, Pål Rogne Renna og Halvor Skaar som initiativtakere. Pål Frenning hadde vært elitesyklist noen år, og hadde mye å lære bort til ivrige sykkelnykommere i store deler av Valdres. 

Den nye klubben ble tatt opp som medlem av Norges Cykleforbund i 1986. Nye røde drakter var designa og kjøpt inn. Det var reklame for K-bank, Fagernes Hotel og JVB på trøyene – dette var sponsorene våre i starten. Det sto forresten ikke JVB på trøyene, det sto Valdresekspressen, siden ekspressbussen fra Sogn til Oslo var JVBs store satsingsområde på den tida. 

Intersport var også en viktig samarbeidspartner for klubben helt fra starten. De ordna med drakter og tok opp fellesbestillinger på alt vi trengte av utstyr, som sykler, reservedekk, sykkelsko, ytterjakker, regnslag, hjelmer og andre ting. Det meste av utstyret var klart til sykkelsesongen 1986 starta. Klubbstyret hadde satt opp terminliste med langtur hver søndag utover våren og forsommeren. Ofte var det 20 syklister med på disse turene – til en viss forargelse for mange bilister. Noe slikt var ikke trafikantene i Valdres vant til! 

En del valdriser hadde allerede prøvd seg i Trondheim-Oslo (540 km), men det ble naturligvis rekordmange som stilte til start dette første året med en felles sykkelklubb for hele Valdres. Vi hadde egen busstransport til Trondheim og felles innkvartering – og det var ordna med fem følgebiler som skulle følge hver sin gruppe på ferden til hovedstaden. 

Hele 46 valdresekspresser, 39 menn og 7 kvinner, fullførte Trondheim-Oslo i klubbens første år, 1986 – av 48 som starta. Sluttidene spredte seg fra 18.07 til 26.02. Ikke alle var bosatt i Valdres. Flere bodde andre steder, men valgte å bli med oss og stå som medlemmer i vår klubb av flere grunner. Vi hadde en sosial profil og et godt opplegg for Styrkeprøva. De fleste av de utenbygds medlemmene våre var venner eller kolleger av utflytta valdriser. Noen fra Nordre Land var også med i klubben inntil Land CK ble stifta i 1991. 

I august samme år var det klart for et nytt ritt; Oslo-Lærdal. Det var Lærdal sykkelklubb med den tidligere skøyteløperen Erik Aarethun som gikk i spissen, men vår klubb var medarrangør. Pål Frenning var med i planlegginga av rittet, og Torodd Lybekk var med å skrive reklamebrosjyra. I tillegg skreiv Torodd noen artikler med forhåndsstoff for avisa Valdres. I en av dem hadde Torodd intervju med Martin Schlytter fra Begna, som var aktiv syklist i 1930-åra og ble nr. 11 i NM en gang. 

Mange av oss var skuffa over at bare 24 syklister fra klubben vår stilte opp i det første Oslo-Lærdal. I ettertid kan vi likevel si at dette tross alt var bra, for det ble aldri så mange noen gang siden – rittet gikk i 15 år før trafikken ble så stor at det ikke var forsvarlig å arrangere det mer. Verre var det at bare 79 syklister totalt stilte til start ved Frogner stadion i Oslo – hvorav 72 fullførte. Våre folk brukte fra 9.49 til 13.46 på den 33 mil lange turen. Verd å nevne er også at Oddvin Bakkene fra Skrautvål, som da bodde i Hokksund, sykla på 9.30 – men altså ikke for vår klubb. 

Medlemstallet i klubben kom opp i 75 allerede første året, så interessa overgikk alle forventninger. Inntekter på 110.000 kroner og utgifter på 108.500 forteller om stor aktivitet. Det ble gjennomført 11 fellestreninger før Trondheim-Oslo, og 35 syklister var med på klubbens eget treningsritt over Eggeåsen – med start og mål på Fagernes. 

Klubben fant fort ut at vi trengte klubbavis, den kom i gang i 1987. Sponsorinntektene våre skapte ei viss handlefrihet fra første stund, og ved hjelp av gode kontakter i lokalavisa laga vi et flott blad i A5-format, som etter hvert fikk klubbens logo på framsida. Den ble tegna i 1988 av Knut Ove Hermanrud. I det første nummeret skreiv Pål Frenning at klubben vår allerede var blitt lagt merke til i Sykkel-Norge. Vår sosiale profil vakte nok en smule oppsikt, og sykkelsportens årbok «Trampe og Trå» hadde en artikkel om oss i 1986-utgava. 

Neste vår var klubben vår den som stilte med flest deltakere, nemlig 18, i Vest-Oppland Rundt, der Pål ble 4. mann totalt. I Trondheim-Oslo var det debutanten Sverre Flatmo som kjørte best av våre på 17.18, mens ytterligere sju kom et par minutter etter. Klubben vår var den 5. største i rittet etter antall deltakere, og i kampen om beste timannslag ble vi nr. 9. 

I 1987 var to representanter for klubben vår med i Vätternrundan (300 km), Evelyn Hagen og Margrethe Haalien. De skrøyt så mye av rittet at klubben stilte med 10 deltakere året etter! 

I 1988 kom åtte mann fra klubben i mål på knallsterke 15.56 i Trondheim-Oslo. Så vidt Torodd Lybekk veit er dette eneste gangen noen fra Valdres har sykla Styrkeprøva på under 16 timer. De åtte var Erling Andersen, Thorvald Gjønnes, Pål Frenning, Gabriel Tjørn, Halvor Skaar, Trond Stenslie, Svend Pedersen og Kåre Berg. Til alt overmål hadde to av dem alvorlige uhell på turen; Trond fikk kjedebrudd bare få kilometer etter starten, noe som forsinka hele gruppa. Etter rundt ti mil var Kåre involvert i en massevelt som ga ham et skikkelig kjøttsår på ene skinka. Men han tvang seg opp på sykkelen igjen, beit tenna sammen og kjørte videre med gjengen, som nok en gang hadde valgt å vente på den uheldige. Det holdt til mål, og Kåre ble 3. beste syklist i kl. 50-54 år. Rundt 50 av våre syklister var med i Styrkeprøva dette året. 

Klubbavisa vår kom med 18 numre totalt fra 1987 til og med 1992. Da var det slutt. Typograf Svend Pedersen, som jobba i avisa Valdres den gang, var krumtappen i avisprosjektet, men da hadde han ikke anledning til å være med lenger. 

I 1989 var vi en del færre som sykla Styrkeprøva, men 37 fullførende var likevel ikke verst! 

21 år gamle Svein Nordås fra Øystre Slidre gjorde seg bemerka i en rekke aktive sykkelritt i 1990-sesongen. I temporittet på Fagernes i juni sykla han 30 km på 40.53 – det vil si at snittfarten var tett oppunder 45 km/t! 4. august vant han Trollstigrittet, der mange A-ryttere var med. Dagen etter vant han også Raumarittet, en fellesstart på landeveg over 90 km! Videre ble det klar sammenlagtseier i Voss 3-dagers, der han vant et napp i vandrepokalen som Pål Frenning hadde et napp i fra 1983, den gangen han sykla for Lørenskog. For Svein Nordås ble det naturlig å søke seg over til en mer profesjonell klubb etter dette, og valget falt på eliteklubben Bjørgvin i Bergen. 

CK Valdresekspressen
Postboks 172
2901 Fagernes

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift